雜談

        「再談華為」

        我曾寫過一篇特朗普打不死華為,華為的技術是中國的市場需求驅動的,中國龐大的國內市場也足夠支撐華為。最近華為的創辦人任正非接連幾次接受央視電台及外國記者的採訪,此人從來是十分低調的,最近頻頻出鏡,當然也是一種策略,原來他口才非常好,當然是一個傑出的人材。

        說到華為,他說世界上5G領先的有幾家公司,華為是其中之一,而世界上微波技術領先的也有幾家公司,華為也是其中之一,而在這兩個領域都領先的,祇有華為一家!像我們外行也聽得懂華為為什麼了不起!他又提到特朗普是偉大的總統,他在美國完成了減稅這樣的重大決策,他又揣測,特朗普會不會介入孟晚舟事件?公關手法非常高明,有求於人可以說兩句好話。

        任正非還說祇要華為技術領先,不愁產品賣不出去,今天拒絕他的人,以後如需華為產品,他絕不會計較過去,這也是一個奇材!

One response to “雜談

  1. 【華為危機】法國三大電訊商投信任一票 齊換華為5G設備
    https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20190307/59341121

    吳尊函
    佢地食美國佬嘅惡果又少咩,二次大戰,英法先係主力,打贏利益歸美蘇,打伊拉克兩次,著數全歸美國,佢地分條毛,反正冇著數,不如衝出去或者有新希望,美國永遠以大哥大自居,利益永遠歸美,同中共合作,為利益,冇拖冇欠,以朋友伙伴自居,係你點揀吖。

    Wing Wing
    幫襯美國佬隨時被斷水斷糧,再嚟一招天下圍攻!諗起都瞓唔著,仲唔識揀咩?

    冇品車長
    美國佬偷聽四圍挑起內戰,乘機賣軍火,大陸佬偷聽就走入去做生意,社會經濟起飛,咁當然要俾佢哋先賺一筆啦,法國佬睇錢行頭,真係醒目仔。

    歐盟都係俾佢搞到四分五裂,五勞七傷,如果再次經濟起飛威脅米國惡霸地位,米國佬肯定又天下圍攻!

    法國佬話之前就係用米國產品搞個黃背心出嚟,幾乎政變!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s